Zwerfstenen voor beginners

Waar begint het verzamelen van stenen, fossielen en mineralen? Wellicht tijdens een vakantie in het buitenland of zo maar tijdens een wandeling op de hei? Dit laatste zie je vaak bij kinderen. Glimmende steentjes trekken de aandacht, vooral als ze mooi van kleur zijn. Vuurstenen en afgeronde, gladde kiezeltjes zijn bij jonge stenenzoekers favoriet. Ook menig volwassene is niet ongevoelig voor een mooie steen.
 

 

Anders dan bij kinderen raken volwassenen vaak op een andere manier geïnteresseerd in stenen. Dit gebeurt vaak na een bezoek aan een mineralen- en fossielenbeurs. De veelheid aan mooie kristallen en de variatie aan bijzondere fossielen die daar te zien is, wekt bij velen belangstelling. Die zou je zelf ook wel willen vinden. Infostands van geologische verenigingen maken je al snel duidelijk dat de mogelijkheden om zelf op stenenjacht te gaan legio zijn. Automatisch gaan de gedachten dan uit naar een volgende vakantie. Het kiezen van een bestemming met de mogelijkheid om daar mooie stenen en fossielen is vervolgens al snel gemaakt.

Een zoekvakantie in het buitenland kan het startpunt zijn van een jarenlange boeiende liefhebberij. Sommigen worden er zo door gegrepen dat het een levenslange hobby wordt. Hoe langer je ermee bezig bent, hoe interessanter het wordt, hoor je vaak zeggen. Want iedere steen of fossiel heeft een verhaal.

 

Voor veel mensen is het bezoek aan een mineralen- of fossielenbeurs de eerste kennismaking met de fascinerende wereld van stenen en fossielen.

In het buitenland vind je talloze groeves waar je met toestemming naar fossielen kunt zoeken.

 

Het kan helpen als van te voren enige kennis en ervaring wordt opgedaan, bijvoorbeeld door mee te doen met excursies van een geologische vereniging. Aspirant-lid worden is niet moeilijk. Je bent van harte welkom. 

 

Op weg naar de vakantiebestemming kom je soms langs interessante wegontsluitingen. Stoppen is vaak de moeite waard.

 

Bij een geologische vereniging ontmoet je niet alleen mensen met dezelfde belangstelling, het uitwisselen van ervaringen en vooral van vindplaatsen vindt vooral tijdens bijeenkomsten plaats. Bovendien kun je gebruik maken van de bibliotheek en de talloze excursieverslagen van de club. En wat wel zo belangrijk is, je krijgt vaak allerlei tips. Gewoon doen dus.

 

Op excursie met leden van een geologische vereniging.

Op het Balloërveld bij Rolde (Dr.) vind je op zandpaden en in in een zandverstuiving een keur aan noordelijke zwerfstenen